De kunst van kunst kijken

Kunst kijken; doe je dat wel eens? Sommige mensen lopen alle musea en elke expositie af, terwijl anderen zich afvragen of Frans Hals niet die ene vent was die Amerika ontdekt heeft. Kunst is best een lastig onderwerp want wat maakt kunst kunst? Kunst heeft meestal geen specifiek doel behalve dan de mogelijkheid voor de kunstenaar om zich te uiten en hopelijk die emotie over te brengen op degene die het uiteindelijke kunstwerk bekijkt. 

Deze week is de Nationale Kunstweek. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd en de Kunstenaar van het Jaar wordt gekozen. Een mooi moment om eens een museum te bezoeken. Je hoeft helemaal geen verstand van kunst te hebben om ervan te genieten. Wat vind je mooi en waarom? 

Wie ben jij en wat doet het met mij?

Kunst is eigenlijk een manier om te communiceren. Net als praten of schrijven. Door iets te maken waar anderen naar kunnen kijken, maak je contact met een ander, zelfs als je er niet fysiek bij bent. 

De emotie die iemand in een kunstwerk legt is vaak het belangrijkste component van het werk, naast uiteraard techniek en talent. Verder vertelt kunst ons vaak veel over de tijd, de cultuur of de situatie waarin de kunstenaar werkte. 

Naar kunst kun je op twee manieren kijken:

  • Wat vertelt dit werk over de kunstenaar? Wat voelde hij, in welke tijd leefde hij? Wat beïnvloedde hem of haar? Het is leuk om door middel van een rondleiding, audiotour, een boekje of zelfs een app, wat meer te weten te komen over de kunstenaar. Het kan je helpen om het kunstwerk of de stijl beter te begrijpen. 
  • Wat doet dit werk met mij? Sommige werken grijpen je meteen. Je voelt er iets bij. Je vindt het mooi, ontroerend, schokkend, vreemd of zelfs walgelijk. Met anderen voel je helemaal geen connectie. Dat geeft niks. 

Overal en voor iedereen

Veel mensen denken dat kunst saai is omdat je er niks mee kunt. Maar iedereen die kan genieten van een zonsondergang, van een mooi meisje dat langsloopt, van nieuwe kleding of van een spannende film, kan ook genieten van kunst. Kunst kijken is kunst beleven. En Nederland heeft heel wat te bieden op het gebied van kunst. Een aantal van de grote meesters kwamen uit Nederland zoals Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Frans Hals, Jeroen Bosch en Johannes Vermeer. Daarnaast zijn er ontzettend veel prachtige musea die een bezoek meer dan waard zijn. Denk aan het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag, het Museum Voorlinden in Wassenaar, de Kunsthal en het Boymans van Beuningen in Rotterdam, het Drents Museum in Assen en het Groninger Museum in Groningen. En dat is nog maar het topje van ijsberg. 

Kunst voor kinderen

Tegenwoordig zijn musea ook steeds meer ingericht op een bezoek met kinderen. Er worden activiteiten georganiseerd en kinderen kunnen een speurtocht doen die ze op een makkelijke manier iets leert over de kunst die ze zien. Op de site van Museum Kids om precies te zien welke musea leuk zijn voor kinderen bij jou in de buurt.

Ik heb een kaart!

Heb je de smaak te pakken en wil je vaker kunst gaan kijken? Trakteer jezelf dan op een Museumjaarkaart. Hiermee kun je in vrijwel elk museum in Nederland gratis naar binnen. De kosten van de kaart heb je meestal binnen 2 of 3 bezoeken er alweer uit.

Professionals die u kunnen helpen