Digitaal dingen met de overheid regelen

Onze hele maatschappij wordt steeds digitaler. U kunt bijvoorbeeld online producten kopen of een treinkaartje bestellen. Ook dingen als uw belastingaangifte, het aanvragen van toeslagen of het inzien van overheidsdocumenten zoals uw pensioenoverzicht, kunt u online regelen. Dat klinkt misschien ingewikkeld. Daarom helpen we u graag. 
 

Het begint met een DigiD

Uw DigiD is een manier om u digitaal te identificeren. Een soort beveiligd digitaal paspoort. Dat is belangrijk, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat een vreemde zich als u kan voordoen wanneer het om persoonlijke documenten gaat. Uw DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Beide bedenkt u zelf. U kunt uw DigiD aanvragen via https://www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren/. Na uw aanvraag moet u uw DigiD ook nog activeren. Hoe u uw DigiD aanvraagt en activeert, staat omschreven op de website. Lukt het niet? Dat kan natuurlijk gebeuren. Op https://www.digid.nl/hulp leest u hoe de overheid u kan helpen. 


Wat kunt u met uw DigiD?

Er zijn steeds meer zaken die u kunt regelen met uw DigiD. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet: 

Daarnaast zijn er een aantal andere instellingen die ook gebruik maken van DigiD. 

  • sommige zorgverzekeraars
  • sommige zorginstellingen en apotheken
  • sommige pensioenverzekeraars

U kunt de hele lijst hier bekijken: https://www.digid.nl/wat-is-digid/wie-doen-mee


Deel uw DigiD nooit met een ander

Zoals we al aangaven, geeft uw DigiD toegang tot persoonlijke documenten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u uw gebruikersnaam en wachtwoord nóóit met anderen deelt. Instellingen als de Belastingdienst, de gemeente, uw bank of een pensioenfonds vragen nooit naar uw inloggegevens. Doen ze dit wel, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een oplichter. Verbreek dan direct het contact.

 

Professionals die u kunnen helpen