Een dagelijks gevecht tegen angst en depressie
Hoewel je het misschien niet zou denken, zijn er in Nederland ontzettend veel mensen die dagelijks de strijd aangaan tegen een onzichtbare vijand: angst en/of depressie.
En voor hen is het elke dag maar weer de vraag wie er gaat winnen.
Angststoornis
Angst is van nature een manier van de hersenen om je te waarschuwen voor gevaar. Hierdoor kun je risico’s vermijden die je leven bedreigen. Helaas maken de hersenen wel eens een fout; je wordt dan heel bang voor dingen die eigenlijk niet gevaarlijk zijn of überhaupt niet bestaan. Dat noemen we een irrationele angst. Soms is de angst zo groot dat het je belemmerd in het dagelijks leven. Je durft niet meer naar buiten, je durft geen contact te maken met andere mensen, je kunt niet maar werken of leuke dingen doen. In dat geval spreken we van een angststoornis.
Depressie
Mensen met een depressie ervaren elke dag als een niet te beklimmen berg. Ze slapen slecht maar voelen zich altijd moe. Het is moeilijk of zelfs onmogelijk om te genieten van dingen die voor anderen juist als heel fijn worden ervaren. In actie komen om eenvoudige dingen te doen als boodschappen of de hond uitlaten is voor iemand met een depressie een zware klus. Sommige mensen voelen zich zo lang zo slecht dat ze twijfelen of het leven nog wel zin heeft voor hen.
Goedbedoeld maar niet begrepen
Helaas lopen mensen met een angststoornis of depressie tegen veel onbegrip aan van de mensen om hen heen. “Ga gewoon iets leuks doen.” of “Maar daar hoef je toch helemaal niet bang voor te zijn!” zijn termen die zij vaak te horen krijgen van bezorgde vrienden of familie. Goedbedoeld maar het werkt helaas averechts. Dit onbegrip heeft vaak als gevolg dat men nog meer isoleert en steeds minder contact heeft met de omgeving.
De lange weg naar herstel
Depressie en angststoornissen zijn niet zomaar van de ene op de andere dag over. Ze zijn echter vaak wel goed te behandelen. Een combinatie van therapie en medicatie maakt het mogelijk om langzaam te herstellen en weer terug te keren in een ‘normaal’ levenspatroon. Het is hard werken en het kost veel tijd en doorzettingsvermogen. Als je iemand in je omgeving hebt die last heeft van angst of depressie, kom dan niet met adviezen (hoe goedbedoeld ook) maar luister zonder oordeel. Je hoeft het niet te begrijpen om er toch voor iemand te zijn.
De gemeente kan helpen in het vinden van een behandeling en ondersteunen bij het herstelproces. Neem vandaag nog contact met ons op.