Eén op de vijf mensen heeft een angststoornis

Bijna iedereen is wel eens bang. Angst is slechts één van de emoties van het menselijk spectrum en helpt ons voorzichtig te zijn en grote risico's te vermijden. Er zijn echter ook heel veel mensen die extreem bang zijn voor iets ongevaarlijk is. Wanneer zo'n irreële angst die je functioneren negatief beïnvloedt noemen we het een fobie of angststoornis en maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft er last van. 

Je hart begint keihard te kloppen, het zweet breekt je uit en je ademhaling wordt hoger en sneller, Op een gegeven moment wordt je zelfs misselijk en ben je bang dat je stikt. Dit zijn de heftige symptomen waarmee iemand met een angststoornis te maken kan krijgen. De oorzaak: een spin, een grote hond, een vliegtuig, de tandarts, een grote groep mensen, viezigheid op de tafel, het huis moeten verlaten of iets heel anders.

De vorm waarin een fobie of angststoornis zich aandient kan per persoon verschillen. Een aantal hiervan, zoals de angst voor spinnen, bloed, vliegen of vuil, komen wat vaker voor, maar er zijn ook mensen die bang zijn voor knopen, een bepaalde kleur, een suikerspin of een afvoerputje. De echte oorzaak van de angst ligt meestal ergens anders. Dat kan een traumatische ervaring zijn uit het verleden of een associatie met een onveilige situatie die onbedoeld gekoppeld is aan iets anders.
Voor een deel is overmatige angst ook erfelijk. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.

Angst is een vervelend gevoel. Het heeft echter, zoals gezegd, een duidelijke functie om je te waarschuwen voor gevaar. Maar als je continu in paniek bent zonder dat er gevaar dreigt, kan het je dagelijks leven enorm overhoop gooien. Veel mensen beginnen situaties te vermijden in de hoop een paniekaanval te voorkomen. Dit vermijdende gedrag wordt doorgaans alleen maar erger tot het je hele leven beheerst.

Gelukkig kun je er vanaf komen. Hoe heftiger de fobie of angststoornis, hoe moeilijker dit voelt. Vooral die eerste stap. Toch is het mogelijk om met behulp van therapie (cognitief en exposure oftewel door te praten en de angst onder ogen te komen) te leren de angst onder controle te krijgen. Voor mensen die een angststoornis hebben overwonnen voelt dit als een enorme bevrijding.

Heb jij last van angst en wil je hier graag hulp voor? Zet de eerste stap en neem contact met ons op.

Professionals die u kunnen helpen