Hoe kan ik minder suiker eten?

Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. De meeste producten waaraan suiker is toegevoegd bevatten namelijk veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.

Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Maar er zijn ook veel voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep en gebak en zelfs in producten waarvan u het misschien niet verwacht, zoals ketchup, sauzen en dressings.
 

Suiker is lekker!

Ons brein is dol op zoetigheid en de meeste mensen vinden het dan ook moeilijk om zoete hapjes te weerstaan. We vinden het zó lekker dat we er snel veel te veel van eten. Suikers die we niet nodig hebben worden door het lichaam omgezet in vet dat slecht is voor onze gezondheid. Het is dus beter om de hoeveelheid suiker die u op een dag eet maar beter goed in de gaten kunt houden. Maar hoe kunt u minder suiker eten als het vaak verborgen zit in producten waar we het niet van weten.
 

Welke namen voor suiker zijn er?

Er zijn veel verschillende benamingen voor suiker, die niet allemaal heel eenvoudig te herkennen zijn. Kijkt u in de supermarkt maar eens op het etiket voor u iets koopt. Voorbeelden van verborgen suikers zijn: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. Ook honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker rekenen we tot suiker. Een handig hulpmiddel is de ingrediëntenchecker van de 'Kies Ik Gezond?'-app van het Voedingscentrum. Hier kunt u instellen dat u op toegevoegde suikers wilt letten. Zo ziet u snel of een product toegevoegd suiker bevat.
 

Minderen met suiker

Als u minder suiker wilt eten, let dan hierop:

1. Hoe eet ik minder suikers bij het ontbijt?

 • Vervang gesuikerde ontbijtgranen en krokante muesli door een muesli van graanvlokken en noten. Neem er vers fruit bij.
 • Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of appel.
 • Vervang gezoete melkdranken door magere of halfvolle melk of yoghurt.
 • Vervang vruchtensap door een stuk fruit.
   

2. Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje?

 • Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaten, worteltjes en appels.
 • Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.
 • Vervang vruchtensap door een stuk fruit.
   

3. Hoe eet ik minder suiker bij het avondeten?

 • Vervang kant-en-klare dressing door zelfgemaakte dressing op basis van olie of azijn.
 • Vervang ketchup of een kant-en-klare pastasaus door een zelfgemaakte saus op basis van gezeefde tomaten.
 • Vervang appelmoes door vers fruit.
 • Vervang suikerrijke toetjes en pudding door yoghurt zonder toegevoegde suikers.

 

Bron: Voedingscentrum

Professionals die u kunnen helpen