In contact blijven op afstand

Veel ouderen zitten inmiddels al weken binnen. Dit maakt velen van hen erg eenzaam. Het is fijn om zoveel mogelijk met anderen in contact te blijven en met behulp van de moderne techniek kan dat vaak ook prima. Bijvoorbeeld door te videobellen. Hierdoor kunt u niet alleen praten met uw familie en vrienden, maar hen ook zien. Het is een van de beste alternatieven van persoonlijk contact. Maar hoe werken al die snufjes? We proberen een paar van de opties uit te lichten en uit te leggen.

Basisvoorwaarden

Voor we ingaan op de programma’s en apps die het mogelijk maken om contant te houden, moet u eerst zeker weten dat u een apparaat heeft (oftewel de hardware) dat geschikt is voor die apps en programma’s. Het belangrijkste is eigenlijk dat u een apparaat gebruikt met een scherm met daarboven een camera. Dan hebben we het over een smartphone, een tablet of een laptop. Dit zijn dure apparaten die veel, maar niet alle mensen zomaar in huis hebben. Gelukkig zijn er ook veel mensen die meerdere van dit soort apparaten hebben en, zeker in deze tijd, meer dan bereid zijn die even uit te lenen.

Daarnaast moet u verbonden zijn met een wifi-netwerk (draadloos internet). Voor een draadloos netwerk heeft u een modem en een router nodig. Uw telefoon- of televisie-aanbieder kan dit voor u regelen. Hiervoor betaalt u een vast bedrag per maand. Het (video)bellen is vervolgens helemaal gratis. U heeft hiervoor dus geen beltegoed nodig.

Account

Welke app of programma u ook gaat gebruiken, het is belangrijk dat u een account heeft. Dat is eigenlijk een soort lidmaatschap. Bij Whatsapp heeft u uw telefoonnummer, net als bij FaceTime. Voor Skype, Hangouts en Teams moet u een account aanmaken en wordt er gevraagd naar een e-mailadres. De meeste mensen hebben dat al, anders kunt u vragen of iemand dat voor u kan aanmaken. Dat kost niets en is eigenlijk gewoon een soort elektronische brievenbus. 

Om een account aan te maken, geeft u uw naam en e-mailadres op, maakt u een persoonlijk wachtwoord aan en gaat u akkoord met de voorwaarden. Vaak kunt u uw account voorzien van een foto zodat de mensen met wie u contact wil maken, kunnen zien dat u het best. Accounts van de programma’s en apps die wij hieronder noemen zijn streng beveiligd. Niemand kan dus bij uw gegevens komen of meekijken of luisteren met uw gesprek. Uiteraard moet u uw gegevens nooit zomaar aan anderen geven.

 

1. WhatsApp

https://www.whatsapp.com/download/

Deze app gebruikt u op een telefoon. De app is gekoppeld aan uw telefoonnummer. Normaal wordt deze app gebruikt om korte tekstberichten te sturen. Maar de app staat ook toe om met elkaar te bellen of te bellen met video. Bovenin het scherm ziet u twee icoontjes: een telefoontje en een videocameraatje. Voor bellen tikt u op het telefoontje en voor videobellen op het cameraatje.
 

2. FaceTime

Dit is een dienst die alleen beschikbaar is op een Iphone van Apple. Bij iedere contactpersoon die is opgeslagen in het adresboek op de telefoon kunt u zien of u met hen kunt Facetimen. Iedereen in uw adresboek die ook een iphone heeft, kan met u videobellen door op het icoontje ‘FaceTime’ te bellen. U gaat naar uw adres boek klikt op de persoon en klikt op het icoon "video". 


3. Skype

https://www.skype.com/nl/get-skype/

Skype was een van de eerste programma’s die het mogelijk maakte om te beeldbellen. Een uitkomst voor mensen die in andere landen toch elkaar even willen zien. Je maakt een profiel aan en vraagt degene die je wilt bellen om zijn of haar profiel. Daarna kun je elkaar toevoegen en bellen met of zonder video. Je kunt wel met 50 mensen tegelijk videobellen. Leuk als je met de hele familie tegelijk wilt afspreken.


4. Microsoft Teams

https://products.office.com/nl-nl/microsoft-teams/group-chat-software?market=nl

Vooral gebruikt door bedrijven maar zeker handig als je een Microsoft account hebt. Lijkt een beetje op Skype. Inloggen, bepalen wie je wilt zien en spreken en bellen maar.


5. Google Hangouts

https://hangouts.google.com/

Handig als je al een Gmail-account hebt van Google. Iemand kan jou via je e-mail een uitnodiging toesturen in de vorm van een linkje (blauw stukje tekst met een streep eronder). Als je dat aanklikt of tikt, kun je deelnemen aan het gesprek. Voor Google Hangouts is ook een app beschikbaar die je kunt installeren op je smartphone.
 

Vraag hulp

We snappen dat dit artikel misschien niet voldoende is om u meteen aan het videobellen te krijgen maar zie het als een eerste orientatie. Laat het gerust nog eens goed uitleggen door een familielid of buurman/vrouw. Let er wel op dat u hierbij altijd de 1,5 meter afstand in acht neemt.

Professionals die u kunnen helpen