Lekker zoet
Bijna iedereen vindt suiker lekker. Dat komt omdat ons lichaam biologisch is geprogrammeerd om van zoet te houden. Elke dag een beetje suiker binnenkrijgen is ook helemaal niet erg. Helaas is tegenwoordig aan bijna alle geproduceerde voedingsmiddelen in meer of mindere mate suiker toegevoegd. Hierdoor krijgen we vaak veel te veel suiker binnen wat de nodige gezondheidsproblemen oplevert.
Invloed op je lichaam
Sommige mensen beweren dat suiker verslavend is. Daar is echter vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor. Het is echter zeker dat onze voorliefde voor zoet ons vaak verleidt om te veel te eten. Ook lijkt het erop dat wanneer je structureel minder suiker eet, je er uiteindelijk ook minder trek in krijgt.
Wat ook zeker is, is dat teveel suiker direct is gelinkt aan een aantal aandoeningen als ernstig overgewicht, tandbederf en Diabetes type 2. Ook lijken veel mensen door een teveel aan suiker last te krijgen van hyperactiviteit, gevolgd door vermoeidheid en maag/darmklachten.
Schuilnamen en aannames
Veel mensen weten niet goed in welke producten suiker zitten en hoeveel. Wat het lastig maakt is dat suiker vele namen heeft. Die staan wel op de verpakking maar zijn bij veel mensen niet bekend.
Een paar voorbeelden zijn: glucose, fructose, melasse, dextrose, sucrose, sacharose of lactose.
Daarnaast denken veel mensen dat alternatieve of natuurlijke zoetstoffen als honing, rietsuiker of ahornsiroop minder schadelijk zijn. Het lichaam ziet echter elke vorm van zoetstof als koolhydraten en gaat hier dus op dezelfde manier mee om: koolhydraten worden omgezet in glucose dat wordt afgegeven aan de spieren waardoor deze genoeg energie krijgen om te functioneren. Als je lichaam genoeg energie heeft, worden overtollig glucose opgeslagen als reserve. Als je weinig beweegt (lees: energie verbruikt) heb je feitelijk ook niet zoveel koolhydraten nodig. Wanneer je meer suikers eet dan je verbruikt aan energie, zullen die reserves leiden tot overgewicht. Ook kan een teveel aan suiker leiden tot heftige schommelingen in de glycemische index (GI). Dit kan op zijn beurt leiden tot suikerziekte (Diabetes) en alle gevolgen van dien.
Kies bewust
In principe krijg je al genoeg suikers binnen als je elke dag twee stuks fruit eet. Af en toe iets extra is helemaal geen probleem. Je krijgt daar niet direct overgewicht van en ook geen suikerziekte. Waar je vooral mee op moet passen zijn de zogenaamde ‘verborgen suikers’. Deze zitten bijvoorbeeld vaak in frisdranken en vruchtensappen, in sauzen en dressings, kant-en-klaarmaaltijden en zuivelproducten.
Om je suikerinname een beetje onder controle te houden is het verstandig om bewust je eten te kiezen. In onbewerkte producten zit doorgaans minder suiker. Ook helpt het om te zorgen dat je de ‘schuilnamen’ van suiker goed kent en de ingrediëntenlijst van producten hierop controleert.
Let ook op met wat je drinkt. Zoals gezegd zitten in de meeste dranken veel suikers en calorieën. Kies daarom voor water, thee of koffie zonder suiker (dus beter ook geen zoetjes).
Meer weten. Kijk op de site van het Voedingscentrum voor informatie.