Met plezier naar je werk.

Heb jij elke dag het gevoel dat je werk niks anders is dan 8 uur ellende waarna je moe en chagrijnig thuiskomt? Dan ben je vast niet gelukkig in je werk. Waarom zou je er niet iets aan doen? Dat lijkt heel ingewikkeld maar eigenlijk is het eenvoudig. Je kunt ontslag nemen of je kunt proberen je werk weer leuk te maken.

Ontslag nemen vind je misschien niet de beste optie. En het is ook zeker aan te raden om eerst te proberen of je het tij nog kunt keren. We helpen je graag met een paar praktische tips.

Zoek een ‘andere waarheid’.

Misschien heb je wel eens gehoord van de term ‘self fulfilling prophecy’. Dat betekent dat je een verkeerde indruk hebt van een situatie, maar dat je je wel gaat gedragen alsof die indruk ‘waar’ is. En door het vertonen van dat gedrag wordt die visie uiteindelijk werkelijkheid. In het kader van je werk kan het dus zo zijn dat jij elke dag denkt ‘Mijn werk is saai en mijn collega’s zijn stom.’

Je gaat dus naar je werk met de gedachte ‘saai en stom’ en de hele dag zoek je bevestiging dat alles ‘saai en stom’ is. En doordat je niet open staat voor iets anders dan dat, zul je ook de hele tijd bevestigd worden in dat beeld. Uiteindelijk is je werk dus heel saai is en vindt je alle collega’s stom.

Stel dat je morgen, tegen alle verwachtingen in, op zoek gaat naar bevestiging dat in ieder geval sommige aspecten van je werk niet saai is en een paar collega’s wel leuk zijn. Dat is moeilijk want je bent geneigd om bij elke negatieve gebeurtenis heel hard “Zie je wel!” te roepen. Maar wanneer je uitgaat van de gedachte dat er elke dag altijd een paar stomme maar ook een paar leuke dingen gebeuren, heb je al 50% winst. Zeker als je de focus legt op die leuke dingen.

Jij bepaalt!

Daarnaast ben je zelf ook in staat leuke situaties te creëren. Je bent ten slotte geen willoos slachtoffer van je eigen leven toch? Wacht niet tot iemand anders het leuk voor je gaat maken, maar neem zelf initiatief.

Bedenk eens voor jezelf hoe voor jou een leuke werkdag eruit zou zien. Wat zou je doen? En wat zou je in ieder geval niet meer doen? Met wie zou je meer contact willen hebben? Van wie zou je nog wel eens iets kunnen leren? Wanneer ben je trots op het werk dat je gedaan hebt? Bedenk dan wat jij kunt doen om die ideale situatie bij wijze van spreken af te dwingen.

Begin met iets kleins. Vieze koffie uit een automaat? Vraag in de pauze wie er met je meeloopt naar de koffiebar een paar straten verderop. Een saaie werkomgeving? Neem een plant mee. Nooit iets leuks om naar uit te kijken? Organiseer een vrijdagmiddagborrel. Gaat je baas daarmee niet akkoord? Vraag je collega’s wie er na werktijd zin heeft ergens iets te gaan drinken.

Als je na het lezen van deze suggesties alleen maar ‘ja maar bij mij kan dat niet want…’ kunt denken, dan moet je je wellicht gaan afvragen of het niet tijd wordt voor een carrièreswitch. Bedenk dan alleen wel dat jouw gedrag ten aanzien van een situatie heel erg bepalend is. Een negatieve houding leidt nooit tot een positief resultaat.  

Professionals die u kunnen helpen