Nu werken aan later
Discussies over CO2 uitstoot, minder vlees eten, tekorten aan leerkrachten en zorgpersoneel, en de plastic soep; de media staat bol van de berichten over het milieu en de zorgwekkende toekomst van onze planeet. Hier en daar staat een politicus of jonge activist op en doet rake uitspraken over onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het tij te keren. Vervolgens sla je de krant dicht, doe je de tv uit of leg je je telefoon aan de kant en ga je lekker 20 minuten douchen, stap je in je auto en koop je een hamburger met flesje water erbij.
Duurzaam leven is iets dat we vaak allemaal willen maar lastig vinden om in ons dagelijks leven te implementeren. We zijn zo gewend om te doen wat we altijd doen. Toch is het duidelijk dat er een uiterste houdbaarheidsdatum aan die manier van leven zit. We moeten in actie komen om te zorgen dat we de aarde kunnen doorgeven aan onze kleinkinderen en de generaties na hen. Het is tijd om aan het werk te gaan voor later.
Voedsel en andere aankopen
In ons rijke Nederland heeft bijna niemand honger of kou te lijden. Gelukkig maar. Aan de andere kant zijn we zo gewend aan deze welvaart dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen dat we het met minder zouden kunnen doen. Toch is ‘consuminderen’ van groot belang voor een schonere toekomst. Het produceren van voedsel en vooral vlees, veroorzaakt een enorme belasting op het milieu. Stallen, kassen, fabrieken en het vervoer over zee, land en door de lucht; alles om ons te voorzien van eten en spullen. Om massaproductie tegen te gaan moeten we fabrikanten massaal laten weten dat we al die spullen niet nodig hebben. Dat we onze kleren en spullen langer kunnen gebruiken en niet bij elke sale een nieuwe garderobe nodig hebben. En dat twee keer per week vlees eten eigenlijk best genoeg is.
Afval
Al die spullen worden meestal ook nog eens verpakt. In een zakje in een doosje met een stukje cellofaan eromheen. Heel mooi maar vaak volkomen zinloos. Wist je dat de gemiddelde gebruiksduur van een plastic zakje slechts 7 minuten is voor het wordt weggegooid. En dat komt vervolgens vaak op een afvalberg of in de natuur terecht. Elk jaar vissen schepen zo’n 1000 ton afval alleen al uit de Noordzee!! Al dit plastic vormt een grote bedreiging voor planten en dieren. Terwijl plastic prima te recyclen en hergebruiken is. Probeer sowieso minder verpakte producten te kopen. Neem je eigen zakjes mee naar de supermarkt en zorg dat het afval dat je wel overhoudt (behalve plastic ook blik, papier, glas en klein chemisch afval) inlevert bij de daarvoor bedoelde inzamelpunten. Gooi spullen niet weg als ze gerepareerd of hergebruikt kunnen worden.
Energie
Om onze huizen te voorzien van licht, warmte en elektriciteit voor alle apparaten die we hebben, is heel veel energie nodig. Hoewel steeds meer energieleveranciers gedeeltelijk groene stroom (opgewekt uit windmolens en zonnepanelen) levert, is er nog steeds een groot gedeelte dat wordt opgewekt uit vervuilende energiecentrales. Om te zorgen dat steeds meer huishoudens volledig op groene stroom kunnen draaien, moeten we zuinig zijn met stroom. Dat betekent geen onnodig licht laten branden, de verwarming een graadje naar beneden, zuinig omgaan met water en stekkers die je niet gebruikt uit het stopcontact halen. Kies daarnaast voor energiezuinige apparaten met een A++ label of zoek zelf manieren om groene energe op te wekken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Zuinig zijn met energie levert je trouwens ook vaak nog geld op.
Carrière
Ben je die baan op dat kantoor eigenlijk al tien jaar zat? Of zijn je kinderen inmiddels al best groot en lijkt het je leuk om weer aan het werk te gaan? Waarom overweeg je geen carrièreswitch? In het onderwijs en de zorg zit men bijna letterlijk te springen om personeel. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden voor zogenaamde zij-instromers om je te laten omscholen en snel aan een baan te komen. Het is waar; rijk zul je er niet direct van worden, maar je investeert wel in de toekomst en in een gezonde samenleving.