Zo gezond als je je voelt

Gezond; als je het bent denk je er niet over na en ben je het niet dan kun je bijna aan niets anders denken. Een goede gezondheid is misschien wel de grootste rijkdom die een mens kan hebben en het is iets om niet maar aan te nemen als 'normaal'. 

In het Latijn bestond een gezegde: ‘Mens sana in corpore sano’ oftewel ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Hiermee werd bedoeld dat gezondheid een balans is en dat wanneer het lichaam ongezond is, dit effect heeft op de staat van de geest en vice versa.

Je bent zo gezond als je je voelt. Dat kan dus betekenen dat zelfs iemand die lichamelijk niet zo gezond is, dat compenseert met een zeer gezonde en levensluchtige geest. Andersom kun je, wanneer je gestrest of angstig bent, ineens ook allerlei fysieke klachten krijgen zoals hoofdpijn, buikpijn of benauwdheid en misselijkheid.

Deze maand kijken we op verschillende manieren tegen gezondheid aan. Een gezonde levensstijl is namelijk meer dan gezond eten en sporten. Het betekent ook dat je voldoende rust pakt en dat je de stressfactoren in je leven probeert te verminderen. Zoals bijvoorbeeld financiële problemen. Sommige mensen zijn fysiek gezond, maar voelen zich helemaal niet gezond omdat ze lijden onder psychische klachten.

Als jij merkt dat er dingen zijn die je lichamelijke of geestelijke gezondheid in de weg staan en je wilt hier hulp bij, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met advies en kunnen je zonodig doorverwijzen naar een specialist.

Professionals die u kunnen helpen