
Ik heb een hulpmiddel of een aanpassing in huis nodig
Ik heb een hulpmiddel of een aanpassing in huis nodig

Als je een lichamelijke beperking hebt of minder mobiel bent, kunnen aanpassingen in huis of een hulpmiddel helpen. Het kan er voor zorgen dat taken die eerder niet of moeilijk uitvoerbaar waren toch uit te voeren zijn. Soms kan een kleine verandering zorgen voor meer zelfredzaamheid.

Wat kun jij?
Wat kun jij?
Hulpmiddelen en voorzieningen
Je kunt veel hulpmiddelen zelf kopen bij een bouwmarkt, thuiszorgwinkel of (badkamer)speciaalzaak.
Denk aan:
Voor de badkamer en het toilet:
• Een douchestoel, douchezitje of toiletverhoger
• Wandbeugels of handgrepen
• Een verhoogde of verlaagde toiletpot
• Een antislipbehandeling voor de vloer
• Thermostaat- of hendelmengkranen
• Een sanibroyeur
Voor andere delen van het huis:
• Een tweede trapleuning of extra traptrede
• Drempelhulpen
• Een deurvastzetter
• Een videodeurbel
Anders inrichten
In sommige gevallen kan het helpen om je huis anders in te richten. Het verplaatsen van de wasmachine van de zolder naar de benedenverdieping kan helpend zijn. Of als de hoge keukenkastjes moeilijk bereikbaar zijn kan je een kast plaatsen die wel bereikbaar is.
Als je niet zelfstandig of met je netwerk een voorziening kunt plaatsen, dan kan hiervoor contact worden gezocht met de hulp- en klussendienst van Van Houten&Co. De voorziening en de materialen moet dan wel zelf worden bekostigd. Bij de klussendienst betaal je een kleine vergoeding voor de werkzaamheden.
Tijdelijk hulpmiddel lenen
Veel hulpmiddelen kun je tijdelijk gratis lenen via je zorgverzekering. Denk aan een douchestoel, toiletverhoger, tillift of drempelhulp. Bel je zorgverzekeraar of vraag ernaar in een thuiszorgwinkel.
Verhuizen
Als er te veel of te grote aanpassingen nodig zijn of je vindt je woning te groot voor jezelf, dan is verhuizen misschien beter.
Wanneer je een woning van Woonin huurt en je wilt kleiner wonen, kom je mogelijk in aanmerking voor de regeling ‘Van Groot naar Beter’. Je kunt dan mogelijk voorrang krijgen op een kleinere woning. Voor meer informatie over deze regeling kunt u terecht bij Woonin.
Wanneer je op zoek bent naar een (sociale) huurwoning, kun je op de website van DAK Regio Utrecht (voorheen WoningNet) kijken.
Wanneer je op zoek bent naar een vrije sector- en middenhuurwoningen kun je ook bij Woonin kijken, of bij andere woningbouwcorporaties.
Er zijn verschillende woningen zoals een seniorenwoning of een aanleunwoning. Deze woningen lopen via de woningcorporaties of via DAK.
De wooncoach kan je helpen met advies en het zetten van de juiste stappen. Bij vragen over aanpassingen in huis, maar ook over verhuizen naar een beter passende (huur)woning. De vrijwillige wooncoach maakt telefonisch een afspraak met je en komt dan op huisbezoek.
Een Fokuswoning is een aangepaste, gelijkvloerse woning voor mensen met een fysieke beperking. Er is 24/7 assistentie mogelijk bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) zoals aan- en uitkleden, douchen en eenvoudig verpleegtechnische handelingen. De woning wordt gehuurd van de woningcorporatie. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Fokus.
Urgentieverklaring
Wanneer je vragen hebt over de mogelijkheden voor het aanvragen van een urgentieverklaring, kun je daarvoor contact opnemen met de gemeente Houten. De urgentiecommissie bekijkt wanneer je in aanmerking komt voor het verkrijgen van urgentie en daarmee voorrang krijgt op andere woningzoekenden. De urgentiecommissie valt niet onder het Sociaal Team Houten.
Wat doen wij?
Wat doen wij?
Weet je niet goed welke hulpmiddelen je nodig hebt? Of kom je met bovenstaande stappen niet tot een oplossing? Neem dan contact op met het Sociaal Team Houten. We denken met je mee.
