6 makkelijke tips om duurzamer te leven
Leuk, al die duurzame initiatieven die overal als paddenstoelen uit de grond schieten, maar in het dagelijks leven is het helemaal niet zo makkelijk om alles maar duurzaam te doen...of wel? Wij geven je 6 eenvoudige tips die je in je leven kunt toepassen om wat meer rekening te houden met het milieu. Bijkomend voordeel: bijna alle tips schelen je een hoop geld!
Tip 1: Maak afval scheiden makkelijk
Groenafval, papier en karton, glas, plastic en blik en klein chemisch afval. Al die dingen kunnen, mits goed gescheiden, gerecycled worden. Koop 5 bakken die je op elkaar kunt stapelen en die aan de voorkant open gaan. Hang in elke bak een zak en plak een sticker op de voorkant waarop staat wat er in die bak moet. Als de zak vol is kun je deze gemakkelijk in de buurt wegbrengen.
Tip 2: Gebruik minder water
Je hoeft niet iedere keer dat je naar het toilet gaat 8 liter water te gebruiken om het toilet schoon te houden. Veel toiletten hebben daarom tegenwoordig een aparte knop waarmee je zelf bepaald hoeveel water je laat doorlopen. Gebruik na het plassen maar een klein beetje water. Geen handige knop? Gebruik dan een maatbeker om een liter water in de toiletpot te gooien. Ook kun je tijdens het douchen veel water besparen door een wekkertje op 6 minuten te zetten.
Tip 3: Zet niet onnodig lampen aan
Hoe leuk het ook is om de hele tuin uit te lichten en ook de lamp bij de voordeur de hele nacht te laten branden, dat is echt een beetje verspilde energie. En ben je niet in een kamer, doe dan het licht even uit.
Tip 4: Nieuwe kleding hoeft niet nieuw te zijn
Ben je uit je trui gegroeid of er gewoon op uitgekeken? Gooi hem dan niet weg! Met jouw oude kleding kun je bijna altijd iemand anders nog heel blij maken. Organiseer een kledingruilavond met je buren of je vrienden (uiteraard de best geklede) en shop gratis de mooiste ‘nieuwe’ garderobe bij elkaar.
Tip 5: Niet vervangen, maar repareren
We hebben steeds vaker de neiging om iets weg te gooien als het stuk is. Jammer, want vaak kunnen veel dingen gewoon nog een ronde mee wanneer je ze laat repareren. Dit is meestal ook een stuk goedkoper.
Tip 6: Gebruik minder plastic
Het lijkt wel of tegenwoordig elke wortel en ieder rozijntje zijn eigen plastic zakje krijgt. De gemiddelde plastic verpakking heeft een gebruiksduur van ongeveer vijf minuten. Daarna wordt het weggegooit en kan het eigenlijk overal terecht komen. De problemen die het vervolgens oplevert zijn rampzalig voor het milieu. Hoog tijd om ‘nee’ te zeggen tegen plastic. Veel supermarkten bieden tegenwoordig handige stoffen zakjes om je groente en fruit in te verpakken. Gebruik een herbruikbare waterfles en als je je kind een rietje geeft, kies dan voor een papieren of bamboe-variant. Het plastic dat je toch nog weg moet gooien kun je in de recyclebak kwijt.