
Mijn kind heeft nare gevoelens en gedachten
Mijn kind heeft nare gevoelens en gedachten

Kinderen kunnen soms last hebben van nare gevoelens of gedachten die ze moeilijk een plek kunnen geven. Als ouder of verzorger kun je hen hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld door ze een luisterend oor te bieden of door samen met hen in gesprek te gaan over wat ze voelen.

Wat kun jij?
Wat kun jij?
Luisterend oor
Kijk of er iemand in je eigen netwerk of dat van je kind die een luisterend oor kan bieden om de zorgen of nare gevoelens van je kind te verlichten. Het kan heel erg opluchten voor kinderen om hierover te praten.
Spel en fantasie
Spelletjes zoals rollenspel of spelen met poppen of speelfiguren kunnen een kind helpen om gevoelens beter te begrijpen en te verwerken. Het helpt jou als ouder om beter te zien wat je kind voelt of denkt.
Beweging en buiten zijn
Buiten spelen en bewegen samen zijn goede manieren voor kinderen om gevoelens en spanning kwijt te raken. Dit helpt niet alleen de lichamelijke gezondheid, maar ook het mentaal welzijn.
Huisarts en POH Jeugd
Als de zorgen aanhouden, kan de huisarts een doorverwijzing geven naar een Praktijkondersteuner Jeugd (POH Jeugd). De POH biedt een luisterend oor en advies voor psychische klachten bij kinderen en jongeren. Ze kunnen hier zelf via de huisarts terecht.
De Kindertelefoon
Als je merkt dat je kind zich schaamt of zich niet op zijn gemak voelt een gesprek te starten, dan staat De Kindertelefoon altijd klaar voor een vertrouwelijk en anoniem luisterend oor.
Wat doen wij?
Wat doen wij?
Opvoedingsondersteuning
Als de nare gevoelens te maken hebben met opvoeding of dingen die thuis niet goed gaan, kunnen we samen zoeken naar goede hulp.
Schoolondersteuning
Heeft je kind last van nare gevoelens door iets op school? Praat dan met de juf of meester, of iemand van school die je vertrouwt. Zij kunnen waar nodig ons betrekken voor extra ondersteuning.
