Daten voor gevorderden

Vraag 1: Wat doe je aan? Vraag 2: Waar spreek je af? Vraag 3: Wat doe je als je binnen twee minuten weet dat deze persoon niks voor jou is? Drie hele normale vragen voor iedereen die plannen heeft om op date te gaan. Je zou denken dat als je wat ouder bent (en dus meer ervaring hebt) allemaal een stuk makkelijker is. Maar niets is minder waar. Juist voor mensen die na lange tijd weer single zijn of waarbij het vel allemaal niet meer zo strak zit als 20 jaar geleden, kan daten een lastige aangelegenheid zijn.

Ouder worden

Ook al zegt je omgeving ‘Je moet gewoon jezelf zijn.’; bij een eerste kennismaking wil je toch graag vaak de beste versie van jezelf laten zien. Zowel innerlijk als uiterlijk. Niet iedereen van 50+ hijst zich met hetzelfde gemak in maatje 36. Je haar is misschien veel dunner en grijzer dan vroeger en een rokje boven de knie wordt wellicht enigszins ongepast gevonden. Vrede sluiten met je ouder wordende lichaam is voor de een makkelijker dan voor de ander.

Daarnaast ben je op oudere leeftijd ook mentaal vaak minder flexibel. Je bent zo gewend geraakt aan het leven dat je leidt, dat het moeilijker is geworden om je aan te passen aan de waarden, normen, gebruiken en manieren van iemand anders. Soms voelt het zelfs veiliger om maar alleen te blijven in plaats van weer te moeten wennen aan een nieuw iemand in je leven. Jammer, want een nieuwe liefde kan je leven een geweldige nieuwe energieboost geven. 

Tips 

Misschien dat de drempel met deze tips iets lager wordt.

  1. Draag iets dat je normaal ook zou dragen maar fleur het op met een mooi sieraad, sjaal of een das. Draag je al sinds 1980 het liefst een joggingpak? Dan is dit misschien het moment om even een leuke nieuw trui en mooie zwarte broek te gaan shoppen.
  2. Ga ergens heen waar je bekend bent en waar je je op je gemak voelt. Daardoor heb je meer rust om je te richten op de persoon met wie je bent. Let op: misschien niet naar het cafe waar het hele dorp komt, iedereen je kent en stiekem zit mee te gluren. Een beetje privacy op een eerste date is wel prettig.
  3. Toch even dat cliché: Wees jezelf. Want wie ga je anders zijn? En wat heeft iemand eraan als jij probeert heel grappig te zijn als je dat niet bent of alsof je heel veelt weet over kunst en politiek terwijl de laatste keer dat je in een museum was de mensen nog hoepelrokken droegen.
  4. Maak je niet te druk over of het wel gaat klikken tussen jou en je date. Je bent op een punt in je leven waar iemand slechts de kers op de taart hoeft te zijn en niet meer de taart op zich. Ga er alleen voor als het je blij maakt.

Professionals die u kunnen helpen