Hoera, pensioen! En nu?

Na jaren, jaren en jaren hard werken is het eindelijk zover; je mag met pensioen. Je ziet jezelf al liggen op een strand met de allergrootste cocktail in de ene hand en een dik boek in de andere. Eindelijk tijd voor jezelf.

In werkelijkheid zijn er veel mensen die helemaal niet zo uitkijken naar hun pensioen. Voor hen is het als een zwart gat waarvan ze geen idee hebben hoe ze het moeten vullen. De gedachte om dag na dag nog 10 tot 20 jaar te moeten vullen zonder werk, is voor hen bepaald geen aangename gedachte. Anderen verheugden zich enorm op hun pensioen, maar hebben na een paar weken of maanden toch ook het gevoel een beetje in een gat te vallen. Beide scenario's zijn niet echt positief.  

Je pensioen is een nieuwe levensfase die best even wat aanpassingsvermogen vergt. Een goede voorbereiding kan helpen.

Rust roest

Ken je die uitdrukking? Uitrusten is lekker als je moe bent na een activiteit. Stilzitten omdat je niet weet wat je moet doen, maakt je ook moe maar op een negatieve manier. Het geeft een gevoel van lusteloosheid en kan zelfs leiden tot depressie. In beweging blijven (letterlijk) is dus belangrijk. Elke dag wandelen is een goed begin. Zolang het niet stormt of aan één stuk regent en hagelt kun je eigenlijk elke dag wel even naar buiten. Als je kunt sporten, doe dat dan zo vaak als je kan.

Aan de slag en maak een plan!

Straks zijn alle dagen van jou. Wat ga je doen? Natuurlijk kun je de eerste maanden vullen met mensen bezoeken, leuke dingen doen en luieren, maar op een bepaald moment heb je iedereen wel gesproken en alle leuke dingen wel gedaan. Dan slaat de verveling toe. Mensen houden er doorgaans niet van om geen doel of functie te hebben. Dus wanneer je baan wegvalt, is het aan jou om een nieuw doel te vinden. Is er een project waarvoor je je graag zou inzetten? Zou je vrijwilligerswerk willen doen? Bezit je kennis of een vaardigheid die je op een jongere generatie zou kunnen overdragen? Heb je een droom die je heel graag nog zou willen verwezenlijken? Maak een plan waar je in ieder geval meerdere maanden, en het liefst meerdere jaren mee zoet bent en ga actief aan de slag om dat plan waar te maken.

Nieuwe ronde, nieuwe…vrienden?

Als jouw netwerk van vrienden en kennissen nog vooral in het werkende leven zit, dan voel je je soms best een beetje alleen. Tijd dus om op zoek te gaan naar nieuwe mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Word lid van een club of vereniging. Je kunt ook een oproep plaatsen op internet en zo in contact komen met anderen die geen zin hebben om in een stoel oud te worden. Gelukkig zijn dat er steeds meer. De 67-jarige van nu, is niet meer die van vroeger. De ‘nieuwe senior’ sport, gaat uit, klust, danst en leeft een vol en gelukkig leven. Doe mee!

Professionals die u kunnen helpen