Opvoeden gaat meestal vanzelf. Maar soms weet je het even niet meer en heb je behoefte aan advies. Bijvoorbeeld over het gedrag van je kind, ruzies, de puberteit of grenzen stellen. Of je hebt als jongere een vraag over de omgang met leeftijdgenoten, het contact met docenten of je ouders, over somberheid, seksualiteit of over het gebruik van drugs of alcohol. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) werken mensen met verschillende deskundigheid om je vragen te beantwoorden.
Daarnaast werken we nauw samen met:
Veel ouderen zitten inmiddels al weken binnen. Dit maakt velen van hen erg eenzaam. Het is fijn om zoveel mogelijk met anderen in contact te blijven en met behulp van de moderne techniek kan dat vaak ook prima. Bijvoorbeeld door te videobellen. Hierdoor kunt u niet alleen praten met uw familie en vrienden, maar hen ook zien.
In de winter hebben we vaak, meer dan anders, trek in comfort food. Comfort food is eten dat je blij maakt. Dat je opwarmt en je een gevoel van troost geeft na een koude rotdag. Helaas is comfort food niet altijd de meest gezonde keuze. Suikers, vetten en grote hoeveelheden koolhydraten geven tijdelijk dat lekkere gevoel, maar zijn op den duur slecht voor je gezondheid.
Wil jij eigenlijk gezonder leven dan je nu doet, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Begin dan gewoon met kleine stapjes. Dat zet misschien niet direct zoveel zoden aan de dijk als rigoureus stoppen met ongezond eten en fanatiek sporten maar het helpt zeker en is op die manier veel beter vol te houden.
Hoewel je het misschien niet zou denken, zijn er in Nederland ontzettend veel mensen die dagelijks de strijd aangaan tegen een onzichtbare vijand: angst en/of depressie. En voor hen is het elke dag maar weer de vraag wie er gaat winnen. Angststoornis Angst is van nature een manier van de hersenen om je te waarschuwen voor gevaar.
Discussies over CO2 uitstoot, minder vlees eten, tekorten aan leerkrachten en zorgpersoneel, en de plastic soep; de media staat bol van de berichten over het milieu en de zorgwekkende toekomst van onze planeet. Hier en daar staat een politicus of jonge activist op en doet rake uitspraken over onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het tij te keren.
Wat is jouw vroegste herinnering aan kerst? Helpen de kerstboom te versieren? Een kerstkransje uit de boom mogen pakken? Zingen op het plein? Of misschien je vader die vloekend struikelde over een snoer? De verbrande kip tijdens het kerstdiner? Wat het ook is, de kans is groot dat je sterke herinneringen koestert aan de kerst van je jeugd. Hoe komt dat toch en waarom hechten de meeste mensen er zoveel waarde aan? Rituele herhaling Waarschijnlijk heb je, wanneer je dit stukje leest, de kerstboom al staan en maak je je op voor de kerst. Welke tradities van jouw jeugd heb je meegenomen in je volwassen leven? Waarschijnlijk onbewust meer dan je denkt. Traditie is in feite niet veel meer dan rituele herhaling, waarmee we structuur en houvast creëren in de chaos van het bestaan.
Ieder jaar besluiten honderdduizenden mensen om het nieuwe jaar te beginnen met een gezonde levensstijl en om te stoppen met allerhande slechte gewoontes. Bijna even zovele mensen verzanden tussen half januari en maart weer in dezelfde oude gewoontes.