Opvoeden gaat meestal vanzelf. Maar soms weet je het even niet meer en heb je behoefte aan advies. Bijvoorbeeld over het gedrag van je kind, ruzies, de puberteit of grenzen stellen. Of je hebt als jongere een vraag over de omgang met leeftijdgenoten, het contact met docenten of je ouders, over somberheid, seksualiteit of over het gebruik van drugs of alcohol. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) werken mensen met verschillende deskundigheid om je vragen te beantwoorden.
Daarnaast werken we nauw samen met:
Veel ouderen zitten inmiddels al weken binnen. Dit maakt velen van hen erg eenzaam. Het is fijn om zoveel mogelijk met anderen in contact te blijven en met behulp van de moderne techniek kan dat vaak ook prima. Bijvoorbeeld door te videobellen. Hierdoor kunt u niet alleen praten met uw familie en vrienden, maar hen ook zien.
Wil jij eigenlijk gezonder leven dan je nu doet, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Begin dan gewoon met kleine stapjes. Dat zet misschien niet direct zoveel zoden aan de dijk als rigoureus stoppen met ongezond eten en fanatiek sporten maar het helpt zeker en is op die manier veel beter vol te houden.
Februari is altijd een beetje zo'n treurige 'niks'-maand. Geen feestje, nog lang geen lente, veel kou. Nee, februari helpt je doorgaans niet om de meest zonnige kant van het leven te zien. Maar net als met veel dingen in het leven kun je er zelf wel iets aan doen.
Discussies over CO2 uitstoot, minder vlees eten, tekorten aan leerkrachten en zorgpersoneel, en de plastic soep; de media staat bol van de berichten over het milieu en de zorgwekkende toekomst van onze planeet. Hier en daar staat een politicus of jonge activist op en doet rake uitspraken over onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het tij te keren.
Als jij jezelf nu in 3 zinnen zou moeten omschrijven, wat zou je dan over jezelf vertellen? Dat je heel chaotisch bent of dat je heel veel van dieren houdt? Dat je twee kinderen hebt en graag groene kleren draagt? Wat zijn de belangrijkste kenmerken die bij jou passen.
Ieder jaar besluiten honderdduizenden mensen om het nieuwe jaar te beginnen met een gezonde levensstijl en om te stoppen met allerhande slechte gewoontes. Bijna even zovele mensen verzanden tussen half januari en maart weer in dezelfde oude gewoontes.
Bij het woord ‘armoede’ krijgen veel mensen een beeld in hun hoofd van kapotte kleren en weinig eten. Sommige mensen vinden het zielig; anderen vinden dat het een kwestie is van ‘eigen schuld’. Armoede is echter complex en vaak onzichtbaar. Men schaamt zich ervoor en is bang voor de reacties als anderen het merken.