26 november 2024
De gemeente Houten is op donderdag 1 februari gestart met een wekelijks inloopspreekuur voor inwoners met vragen over hun partnerrelatie of scheiding.Heb je vragen over hoe je je relatie met je partner verbetert of versterkt? Of vragen over je samengestelde gezin of over een scheiding.
Lees meer15 november 2024
Iedereen ervaart weleens druk op het werk. Deadlines die naderen, een overvolle agenda en projecten die tegelijkertijd aandacht vragen – het hoort er vaak bij. Een beetje stress kan zelfs helpen om beter te presteren. Maar wanneer die druk continu aanwezig is, kan het al snel ongezond worden.
Lees meer30 oktober 2024
Het overkomt ons allemaal weleens: u loopt naar de keuken en vraagt zich ineens af waarom u daar ook alweer was. Of u vergeet de naam van iemand die u een paar dagen geleden hebt ontmoet. Een normaal verschijnsel. Maar wanneer zulke momenten steeds vaker voorkomen, kan er misschien meer aan de hand zijn.
Lees meer07 oktober 2024
Sinds begin vorige eeuw is onze levensverwachting met 25 jaar gestegen. Er komen dus steeds meer ouderen bij in onze maatschappij. Jammer genoeg worden ouderen nog te vaak gezien als mensen die nu eenmaal niet meer zoveel kunnen. Zonde, want veel ouderen zijn actieve en betrokken deelnemers van de samenleving.
Lees meer02 augustus 2024
Terwijl veel mensen in de zomermaanden genieten van een vakantie buitenshuis, is dit voor inbrekers de ideale tijd om toe te slaan. Het is daarom belangrijk om uw huis veilig afgesloten achter te laten. Wat kunt u doen om inbrekers buiten de deur te houden.
Lees meer12 juli 2024
Heeft u het gevoel dat er de laatste tijd iets niet helemaal klopt met uw partner, ouder of een andere dierbare? Merkt u dat hij of zij dingen vergeet die eigenlijk heel gewoon zijn, zoals afspraken, namen of zelfs hoe dagelijkse taken uitgevoerd moeten worden.
Lees meer17 juni 2024
‘Wordt het niet eens tijd voor een rollator?’ Die vraag kan veel weerstand opwekken. Hoewel u zelf misschien ook al merkt dat bewegen minder makkelijk gaat, voelt u zich misschien nog veel te jong voor een wandelstok of een rollator. "Ik ben toch geen bejaarde.
Lees meer01 mei 2024
Voelt u zich niet meer tevreden op uw werk? Dat kan gebeuren en u bent zeker niet de enige. Soms voelen we ons ongelukkig op het werk en weten we niet goed wat we eraan kunnen doen. Misschien doet u steeds dezelfde taken en verveelt u zich. Of zijn er nieuwe collega's bij gekomen, waar u minder goed mee op kunt schieten.
Lees meer14 april 2024
Ter ere van het 5-jarige bestaan heeft Stichting Sociaal Team Houten een lustrumboekje uitgebracht. Klik op de link om het lustrumboekje te kunnen lezen.
Lees meer08 augustus 2023
Of het nu gaat om creditcardschulden, leningen, studieschuld of andere vormen van schuld: het is nooit te laat om in actie te komen en uw financiële situatie te verbeteren. Afhankelijk van de hoogte van uw schulden kan dit een lange weg zijn. Maar wanneer u hier vastberaden mee aan de slag gaat, kunt ook u weer controle krijgen over uw financiën.
Lees meer02 augustus 2023
Dat u in de bibliotheek terecht kan voor het lenen van boeken wist u waarschijnlijk al, maar wist u ook dat er in de bibliotheek nog veel meer te doen en te leren valt? De afgelopen jaren is de functie van de bibliotheek behoorlijk uitgebreid. In dit artikel leest u hier meer over.
Lees meer11 juli 2023
Als iets u dwars zit, kan dit best zwaar wegen op uw mentale gezondheid. Het kan stress opleveren, slaapproblemen veroorzaken en zelfs uw eetlust verstoren. Dit is erg vervelend. Wat meestal helpt, is erover praten. Maar zo eenvoudig als gezegd, is het helaas niet.
Lees meer04 juli 2023
Duurzaam eten wordt steeds belangrijker. We worden ons steeds meer bewust van de impact die onze levensstijl heeft op het milieu en de samenleving. Een gemakkelijke manier om bij te dragen aan een duurzame wereld, is door bewust om te gaan met wat we eten.
Lees meer06 maart 2023
Alzheimer Trefpunt 13 maart over WMO en WLZ Iemand die de diagnose dementie krijgt, zal op enig moment thuis meer hulp nodig hebben. Die hulp wordt goed geregeld vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ) . Maar hoe werkt dat dan.
Lees meer19 mei 2021
Een interessant artikel van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) over opvoeden en opgroeien. Hierin staat allerlei informatie over opvoeden en opgroeien en de verschillende fases hierin. Klik op de link voor meer informatie: Opgroeien en opvoeden
Lees meer03 maart 2021
Vanaf 1 januari 2021 zijn er twee nieuwe leveranciers voor hulpmiddelen Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Medipoint en Welzorg gaan de komende vier jaar zorgen voor de levering van hulpmiddelen zodat inwoners zo lang mogelijk mobiel kunnen blijven en zelfstandig kunnen wonen.
Lees meer14 januari 2021
Misschien heb je moeite om rond te komen. Of ken je iemand die daar moeite mee heeft. Dan ben je niet alleen. In Houten heeft 1 op de 30 inwoners moeite om rond te komen. In Houten zijn er verschillende regelingen en organisaties die je kunnen helpen.
Lees meer16 november 2020
De Oudertelefoon is een anonieme hulplijn die ouders kunnen raadplegen wanneer het thuis even te veel wordt. Bel ons op 085 130 46 58 (normaal tarief) Je kunt ons van maandag t/m vrijdag bereiken, tussen 09.00-15.00 uur en 's avonds tussen 20.
Lees meer12 mei 2020
Behalve dat ons lijf het risico loopt om te weinig te bewegen tijdens deze crisis, moeten we ook zorgen dat ons brein de juiste beweging krijgt. Het is makkelijk om in een tijd als deze meer dan ooit te gaan piekeren of juist te verdoven met eindeloos films kijken.
Lees meer01 april 2020
Veel ouderen zitten inmiddels al weken binnen. Dit maakt velen van hen erg eenzaam. Het is fijn om zoveel mogelijk met anderen in contact te blijven en met behulp van de moderne techniek kan dat vaak ook prima. Bijvoorbeeld door te videobellen. Hierdoor kunt u niet alleen praten met uw familie en vrienden, maar hen ook zien.
Lees meer04 maart 2020
Langzaam maar zeker mogen we gaan uitkijken naar de lente. Maar de ervaring leert dat maart en april nog flink wat verrassingen in petto kunnen hebben wat het weer betreft. Deze maand zullen u we u weer handige tips en nuttige informatie geven over zaken die het leven leuker, makkelijker of gezonder maken.
Lees meer25 februari 2020
In de winter hebben we vaak, meer dan anders, trek in comfort food. Comfort food is eten dat je blij maakt. Dat je opwarmt en je een gevoel van troost geeft na een koude rotdag. Helaas is comfort food niet altijd de meest gezonde keuze. Suikers, vetten en grote hoeveelheden koolhydraten geven tijdelijk dat lekkere gevoel, maar zijn op den duur slecht voor je gezondheid.
Lees meer20 februari 2020
Moet u 10 dagen in (thuis) quarantaine? Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkomt u verspreiding van het coronavirus. We begrijpen dat het voor u lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft.
Lees meer11 februari 2020
Wil jij eigenlijk gezonder leven dan je nu doet, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Begin dan gewoon met kleine stapjes. Dat zet misschien niet direct zoveel zoden aan de dijk als rigoureus stoppen met ongezond eten en fanatiek sporten maar het helpt zeker en is op die manier veel beter vol te houden.
Lees meer01 februari 2020
Februari is altijd een beetje zo'n treurige 'niks'-maand. Geen feestje, nog lang geen lente, veel kou. Nee, februari helpt je doorgaans niet om de meest zonnige kant van het leven te zien. Maar net als met veel dingen in het leven kun je er zelf wel iets aan doen.
Lees meer29 januari 2020
Vraag 1: Wat doe je aan? Vraag 2: Waar spreek je af? Vraag 3: Wat doe je als je binnen twee minuten weet dat deze persoon niks voor jou is? Drie hele normale vragen voor iedereen die plannen heeft om op date te gaan. Je zou denken dat als je wat ouder bent (en dus meer ervaring hebt) allemaal een stuk makkelijker is.
Lees meer21 januari 2020
Hoewel je het misschien niet zou denken, zijn er in Nederland ontzettend veel mensen die dagelijks de strijd aangaan tegen een onzichtbare vijand: angst en/of depressie. En voor hen is het elke dag maar weer de vraag wie er gaat winnen. Angststoornis Angst is van nature een manier van de hersenen om je te waarschuwen voor gevaar.
Lees meer13 januari 2020
Discussies over CO2 uitstoot, minder vlees eten, tekorten aan leerkrachten en zorgpersoneel, en de plastic soep; de media staat bol van de berichten over het milieu en de zorgwekkende toekomst van onze planeet. Hier en daar staat een politicus of jonge activist op en doet rake uitspraken over onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het tij te keren.
Lees meer07 januari 2020
Als jij jezelf nu in 3 zinnen zou moeten omschrijven, wat zou je dan over jezelf vertellen? Dat je heel chaotisch bent of dat je heel veel van dieren houdt? Dat je twee kinderen hebt en graag groene kleren draagt? Wat zijn de belangrijkste kenmerken die bij jou passen.
Lees meer02 januari 2020
Bijna iedereen heeft wel eens van iemand anders de opmerking gekregen "Je moet gewoon lekker jezelf zijn!" Lekker. Alsof je ooit iemand anders zou kunnen zijn. Meestal willen we graag de beste kant van onszelf laten zien. Voor onze mindere kwaliteiten schamen we ons vaak toch een beetje.
Lees meer24 december 2019
Wat is jouw vroegste herinnering aan kerst? Helpen de kerstboom te versieren? Een kerstkransje uit de boom mogen pakken? Zingen op het plein? Of misschien je vader die vloekend struikelde over een snoer? De verbrande kip tijdens het kerstdiner? Wat het ook is, de kans is groot dat je sterke herinneringen koestert aan de kerst van je jeugd.
Lees meer17 december 2019
Ieder jaar besluiten honderdduizenden mensen om het nieuwe jaar te beginnen met een gezonde levensstijl en om te stoppen met allerhande slechte gewoontes. Bijna even zovele mensen verzanden tussen half januari en maart weer in dezelfde oude gewoontes.
Lees meer10 december 2019
Bij het woord ‘armoede’ krijgen veel mensen een beeld in hun hoofd van kapotte kleren en weinig eten. Sommige mensen vinden het zielig; anderen vinden dat het een kwestie is van ‘eigen schuld’. Armoede is echter complex en vaak onzichtbaar. Men schaamt zich ervoor en is bang voor de reacties als anderen het merken.
Lees meer02 december 2019
December; de maand van lichtjes in het donker, van familie en vrienden, lekker eten en goede voornemens. Een maand vol leuke feestjes en voor sommige mensen ook best veel stress. Het gevoel verplicht gezellig te moeten doen, er leuk uit te zien, familie door het hele land te bezoeken, de kinderen vermaken en, met een beetje pech, een driegangen-vijfsterren-diner op tafel te toveren.
Lees meer19 november 2019
Bijna iedereen vindt suiker lekker. Dat komt omdat ons lichaam biologisch is geprogrammeerd om van zoet te houden. Elke dag een beetje suiker binnenkrijgen is ook helemaal niet erg. Helaas is tegenwoordig aan bijna alle geproduceerde voedingsmiddelen in meer of mindere mate suiker toegevoegd.
Lees meer13 november 2019
Kunst kijken; doe je dat wel eens? Sommige mensen lopen alle musea en elke expositie af, terwijl anderen zich afvragen of Frans Hals niet die ene vent was die Amerika ontdekt heeft. Kunst is best een lastig onderwerp want wat maakt kunst kunst? Kunst heeft meestal geen specifiek doel behalve dan de mogelijkheid voor de kunstenaar om zich te uiten en hopelijk die emotie over te brengen op degene die het uiteindelijke kunstwerk bekijkt.
Lees meer04 november 2019
Het is alweer November. Wist je dat het woord November afstamt van het Latijnse woord 'novem' dat 'negen' betekent. Dat komt doordat volgens de originele Romeinse kalender November de 9e maand was. November is voor veel mensen een beetje een troosteloze maand met veel regen en kou en maar zonder de gezelligheid van December.
Lees meer25 oktober 2019
Na jaren, jaren en jaren hard werken is het eindelijk zover; je mag met pensioen. Je ziet jezelf al liggen op een strand met de allergrootste cocktail in de ene hand en een dik boek in de andere. Eindelijk tijd voor jezelf. In werkelijkheid zijn er veel mensen die helemaal niet zo uitkijken naar hun pensioen.
Lees meer17 oktober 2019
Leuk, al die duurzame initiatieven die overal als paddenstoelen uit de grond schieten, maar in het dagelijks leven is het helemaal niet zo makkelijk om alles maar duurzaam te doen...of wel? Wij geven je 6 eenvoudige tips die je in je leven kunt toepassen om wat meer rekening te houden met het milieu.
Lees meer16 oktober 2019
Sportpunt Houten Sportpunt Houten vindt het belangrijk dat elke inwoner van Houten kan sporten én bewegen. Wij leveren dan ook graag een bijdrage aan de vitaliteit van onze inwoners door iedereen in beweging te krijgen én te houden. Dit doen we door voor alle doelgroepen in Houten (jeugd, jongeren, volwassenen, senioren en de kwetsbare doelgroepen), in samenwerking met de sportaanbieders in Houten, activiteiten te organiseren.
Lees meer10 oktober 2019
‘Voorkom boetes en betaal direct met deze link!’ Afzender ‘uw energiebedrijf’. Wat doe jij? Direct de mail openen, de link aanklikken en betalen? Je wilt per slot van rekening geen boete riskeren. Grote kans dat je zojuist een oplichter heel blij hebt gemaakt.
Lees meer01 oktober 2019
Tegen hoofdpijn neem je een paracetamol. Pijn in je rug? Pak een ibuprofen. Heb je last van een allergische reactie? Dan is er antihistamine. En zelfs voor depressie en angst heb je handige pillen die het allemaal een stuk minder erg maken. Voor eenzaamheid, een ‘aandoening’ waar veel mensen aan lijden, lijkt maar geen pasklare oplossing te zijn.
Lees meer01 oktober 2019
‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren Op 1 oktober a.s. start in de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein, IJsselstein en Vijfheerenlanden een zoektocht naar 'Kamers met aandacht’. Deze kamers zijn voor jongeren die een jeugdhulpinstelling verlaten, maar niet thuis en nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen.
Lees meer30 september 2019
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Houten start in oktober met nieuwe KIES-groepen (4-8 jaar en 8-12 jaar)! KIES (Kinderen In Echtscheiding Situaties) is een spel- en praatgroep voor kinderen om de scheiding van hun ouders beter te begrijpen, een veilige plaats te geven en een manier te vinden om te kunnen omgaan met alles wat ze moeilijk vinden met betrekking tot de scheiding.
Lees meer06 augustus 2019
Bericht van Viveste: De Senioren voorrangsregeling/Senioren Verleiden van Viveste is vervangen door ‘Van Groot naar Beter’. ‘Van Groot naar Beter’ is een nieuwe afspraak in de nieuwe Huisvestingsverordening van de regio Utrecht (U16 verband) per 1 juli 2019.
Lees meer01 juli 2019
Er zijn momenten dat je je schouders eronder moet zetten. Dat je wat meer je best moet doen en wat harder moet rennen om het allemaal onder controle te houden. Tijden dat het lijkt of iedereen je nodig heeft en dat je ‘s ochtends nog net zo moe bent als toen je naar bed ging.
Lees meer28 juni 2019
Bijna iedereen is wel eens bang. Angst is slechts één van de emoties van het menselijk spectrum en helpt ons voorzichtig te zijn en grote risico's te vermijden. Er zijn echter ook heel veel mensen die extreem bang zijn voor iets ongevaarlijk is. Wanneer zo'n irreële angst die je functioneren negatief beïnvloedt noemen we het een fobie of angststoornis en maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft er last van.
Lees meer13 juni 2019
Liefde is blind. In de eerste maanden is alles aan de ander leuk, mooi en geweldig en daarna leer je elkaars kleine onhebbelijkheden gewoon te accepteren. Maar wat als je partner lijdt aan een psychisch of psychiatrisch ziektebeeld. Hoe en hoelang kun je hem of haar steunen zonder er zelf aan onderdoor te gaan.
Lees meer12 juni 2019
Gezond; als je het bent denk je er niet over na en ben je het niet dan kun je bijna aan niets anders denken. Een goede gezondheid is misschien wel de grootste rijkdom die een mens kan hebben en het is iets om niet maar aan te nemen als 'normaal'. In het Latijn bestond een gezegde: ‘Mens sana in corpore sano’ oftewel ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.
Lees meer01 mei 2019
Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp, werk en inkomen en ondersteuning en begeleiding van mensen die zelfstandig thuis wonen. Dit noemen we ook wel het Sociaal Domein. De taken die daarbij horen liggen vast in een aantal nieuwe of vernieuwde wetten.
Lees meer01 april 2019
Heb jij elke dag het gevoel dat je werk niks anders is dan 8 uur ellende waarna je moe en chagrijnig thuiskomt? Dan ben je vast niet gelukkig in je werk. Waarom zou je er niet iets aan doen? Dat lijkt heel ingewikkeld maar eigenlijk is het eenvoudig.
Lees meer